Brendis

Istorija

Brendis – ypatingas gėrimas, atkeliavęs dar iš antikinės Graikijos, kuomet senosiose miestų gatvėse lyg viesulas siautėjo Dioniso kultas. Bet čia reikėtų stabtelėti ir pernelyg neįsisiautėti, nes brendis iš pat pradžių tebuvo medicininės paskirties... Tačiau, kaip ir visi geri išradimai, metams bėgant jis buvo ištobulintas, ir šiandien, užima garbingą vietą gėrimų spintoje.
 
Išgyvenęs tamsius „medicininius“ viduramžius, XIII amžiuje jis buvo netikėtai atrastas iš naujo. Bet ir čia nebuvo apsieita be vyno pagalbos. Net ir tais senais gūdžiais laikais buvo imami milžiniški mokesčiai už vyno pervežimą į svečias šalis. Mokama – už grynąjį tūrį. Nuo čia ir prasidėjo brendžio era: vyno gamintojai, siekdami kuo daugiau pervežti vyno, ir kuo mažiau mokėti, ėmė distiliuoti vyną. Distiliatą pildavo į ąžuolo statines, taip paruošdami kelionei. Nugabenus krovinį į paskirties vietą, buvo numatoma vėl pripilti vandens, kuris buvo pašalintas distiliacijos metu ir taip „atstatyti“ vyną. Kelionės, kaip žinia, trukdavo ilgai, ir buvo pastebėta kad, ąžuolo statinėse laikytas distiliatas, įgauna naują, skirtingą nuo šviežio distiliato, skonį. Be to, paaiškėjo, kad į distiliatą pripylus vandens, gautas skystis mažai kuo panašus į vyną. Štai taip gimė brendis!
 
Labiausiai brendžiai ėmė plisti XVII-XVIII amžiuose, kai įvairių šalių gamintojai bandė sukurti gėrimą, panašų į Prancūziją garsinančius prabangiuosius – konjaką ir armanjaką. Vertėtų pridurti, kad šiandien brendžiai lygiuodamiesi į konjaką, mėgdžioja netgi jo žymėjimą (V.S.O.P., X.O. ir kt.). Kadangi brendžių žymėjimas nėra reglamentuotas, kartais jis neatitinka tikrųjų žyminių. Nepaisant to, yra nemažai brendžio rūšių, niekuo nenusileidžiančių konjakams ar armanjakams.
 
Įdomu... Brendis (iš olandų kalbos brandevijn – degintas vynas) – tai spiritinis alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant vynuogių vyną arba fermentuotas kitų vaisių sultis.
 
Įdomu... Ilgai ąžuolo statinėse užsibuvusio brendžio nevalia naudoti kaip kokteilio ingridientą, – nepajusite nei tikrosios jo galybės, nei šimto aromatų, nei priežasties, kodėl taip smarkiai suplonėjo piniginė.
 
Įdomu... Brendis – vienišius, nemėgsta būti lydimas maisto. 
 
Įdomu... Žinau, kad žinai, BET: brendžiu geriausia mėgautis vienu... Na gerai, galima įsidėti kelis ledo kubelius. Tiesa, yra ir keletas kokteilių, kur brendis – nepamainomas!
 
 
 
 
Atstovaujami prekiniai ženklai
Mionetto
Henkell
Status
13
Finsky
Didikų
05
08
Dubliner
11
16
12
Luna Argenta
18
35 South
02
09
17
01
15
Drapier