Grapa

Istorija

Paprastas liaudies gėrimas grapa nuo seno gamintas šiaurės Italijos kaimuose, kalno Monte Grappa papėdėje.
Apie 1960 metus, kuomet grapos populiarumas išaugo, buvo sukurtas ištisinis distiliavimo metodas. Tokio distiliavimo prietaise vynuogių išspaudos distiliuojamos tik garais, o distiliatorius išspaudomis pildomas nuolatos. Tokiu būdu distiliavimas vyksta be pertraukų. Pirmieji ir paskutinieji distiliato lašai atskiriami ne taip subtiliai – juos atskiria integruotos vamzdelių sistemos.

Grapos kokybė priklauso ne tik nuo distiliavimo būdo, bet ir nuo vynuogių išspaudų bei brandinimo laiko. Vynuogių išspaudos, kurios privalo būti ne tik švarios, bet ir turi turėti reikiamą sulčių kiekį, lemia galutinį grapos skonį ir aromatą. Aromatas priklauso nuo vynuogių rūšies arba grapos gamyboje naudojamo vyno. Grapos skonis priklauso nuo kauliukų ir kotelių kiekio išspaudose: kuo jų mažiau, tuo grapos skonis švelnesnis.
                  
VartojimasGrapa turėtų būti patiekiama nei ypatingai šalta, nei šilta. Jauną grapą siūloma gerti aukštose tulpės formos taurelėse, 8-10 laipsnių temperatūros. Išlaikytos grapos aromatas geriausiai atsiskleidžia vyno degustavimo arba brendžio taurėse. Ji turėtų būti patiekiama 15-18 laipsnių temperatūros. Prieš degustuojant, grapą taurelėje reikėtų lengvai pasukti, prieš geriat – pauostyti, ir tik tuomet mažais gurkšneliais ragauti.
Italijoje grappą populiaru gerti su kava (pirma geriama kava, o po to grapa „užmušamas“ espresso skonis) arba ja pagardinti kavą. 
 
Elegantiška taurelė ant lieknos kojelės ir keli lašai grapos – itališka, tiesa?
                   
 
Įdomu... Grapa gali būti maišoma ir su kitais alkoholiniais gėrimais, tokiais kaip sambuca, džinas ar žolelių likeriai. Kokteilių maišymui geriausios citrinų ar apelsinų sultys.
 
Įdomu... Dažniausiai vartojama kaip klasikinis pietų pabaigos gėrimas virškinimui pagerinti.
Atstovaujami prekiniai ženklai
Mionetto
Henkell
Status
13
Finsky
Didikų
05
08
Dubliner
11
16
12
Luna Argenta
18
35 South
02
09
17
01
15
Drapier