Konjakas

Istorija

Konjakas – tai brendis, gaminamas Prancūzijos Konjako (Cognac – pranc. miestas Prancūzijos Šarantos departamente) miesto apylinkėse, laikantis valstybinės organizacijos Bureau National Interprofessionel du Cognac nustatytų reikalavimų:
  • Gėrimas turi būti pagamintas griežtai apibrėžtame Cognac regione, ne mažiau 90% turi sudaryti Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard veislių vynuogių (dauguma konjakų gaminama tik iš Ugni blanc vynuogių).
  • Vyno spiritas, iš kurio daromas konjakas, turi būti pagamintas dvigubos distiliacijos būdu.
  • Turi būti brandintas prancūziško ąžuolo statinėse ne mažiau, kaip 2 metus.
Konjako istorijos pradžia siejama su XVI a. legenda apie Cognac regione gyvenusį riterį, kuris, kaip buvo manoma, už savo neištikimos žmonos ir jos meilužio nužudymą du kartus turėjo degti pragare, tačiau vietoj to riteris du kartus "sudegino vyną" ir padėjo į rūsį. Po penkerių metų rastas ir naujomis savybėmis pasižymintis gėrimas labai patiko riteriui. Žinios apie naująjį gėrimą bei jo gamybą greitai paplito visame regione ir už jo ribų.
Konjako gamyba – tai ilgas ir sudėtingas procesas apimantis tris pakopas: ekstrakciją, brandinimą ir oksidaciją. Ekstrakcijos metu ąžuolas perduoda vyno spiritui savo taninus, aromatus, bei skonį, natūraliai nusidažo auksine gintaro spalva. Brandinimo metu vyksta vyno spirito degradacija - gėrimas švelnėja. Po dviejų metų spiritas pasiekia tam tikrą kokybę, kuomet gėrimą būtų galima vartoti, bet brandinamas ilgiau gėrimas įgauna sudėtingumą, ryškius aromatus, bei skonius. Oksidacija uždeda vyno spirito aromatui paskutinį štrichą, bei auksinį atspalvį. Brandinamas vyno spiritas garuoja pro ąžuolo poras – tai vadinama „angelų dalimi“. Konjako etiketėje atspindi jauniausio mišinyje naudoto vyno spirito amžius ir kilmė. Konjakas gali būti parduodamas tik tuomet jei jauniausias vyno spiritas pasiekia dviejų su puse metų amžių, skaičiuojant nuo derliaus nuėmimo datos. Tik brandinimas ąžuolo statinėse nusako konjako amžių, perpiltas į stiklą nebebręsta. Profesionalai išskiria tris konjako amžiaus grupės: V.S. (Very Special) – konjakas brandintas 2 – 4 metus. V.S.O.P. (Very Superior Old Pale, kartais – Réserve) – 4 arba daugiau metų. X.O. (Extra Old) – 7 arba daugiau metų.

 
Įdomu... Prancūzai konjaką geria matuodami jį lašais. Keliolika lašų suvilgyti liežuvio skonio receptoriai jaučia lėtai besiskleidžiančių skirtingų šio gėrimo skonių niuansus. O štai kitose kultūrose, pavyzdžiui, Rusijoje, beveik visi stiprieji gėrimai geriami dideliais gurkšniais ir iki taurelės dugno, todėl jie neturi galimybių pajusti visos skonio puokštės. 
 
Įdomu... Gėrimą rekomenduojama gerti iš nedidelės tulpės formos taurelės, pasak profesionalų, aromatas iš jos išsiskiria palaipsniui. O iš pūstos taurės gėrimo aromatas plūsteli staiga, todėl jį nustelbia alkoholis.
 
Įdomu... Geriausias laikas konjakui degustuoti, kaip tvirtina žinovai, yra nuo 10 iki 13 val.
 
 
Konjaką maišyti su kola – tai tas pats kaip prie Rolls – Royce prikabinus plūgą arti laukus.   
Atstovaujami prekiniai ženklai
Mionetto
Henkell
Status
13
Finsky
Didikų
05
08
Dubliner
11
16
12
Luna Argenta
18
35 South
02
09
17
01
15
Drapier