Šampanas

Istorija

Šampanas siejamas su prabanga ir šventėmis dar nuo tų laikų, kai Prancūzija savo karalius vainikuodavo Reimso mieste – Šampanės regiono širdyje, Šiaurės Rytų Prancūzijoje. XVII amžiuje Šampanės vynai buvo geriami Prancūzijos ir Anglijos karalių dvaruose. To meto vyno mėgėjai pageidaudavo labai šviesaus ir gaivaus vyno. Vyndarių manymu, toks vynas labai prastai sendavo statinėse, neišlaikydamas pageidaujamos spalvos, aromato ir begalinės gaivos. Todėl maždaug nuo 1660 metų vynus imta be ilgesnio brandinimo pilstyti į butelius, siekiant patenkinti karališkuosius norus. Dėl nepasibaigusios fermentacijos, vynas natūraliai suputodavo, susprogdindamas butelius arba iššaudamas kamščius. Dėl šios priežasties vyndariai vadino jį „velnio vynu“. XVII amžiuje Šampnės vynas statinėse keliaudavo į Angliją, kur buvo išpilstomas į patvaresnius butelius, atlaikančius angliarūgštės dujų slėgį.
Kai XIX amžiuje prabanga žėrintis gėrimas tapo prieinamas paprastiems mirtingiems, jis itin išpopuliarėjo. Populiarus jis ir šiandien, siejamas su geru skoniu, prabanga, turtingu gyvenimu. Tačiau pastarojo meto tendencijos, kuriamos pačių šampano gamintojų, regis, siekia priminti, kad šampanas yra ne tik švenčių gėrimas, tai puikus vynas. Norint įvertinti jo subtilybes reikia tik tinkamai parinkti patiekalus ir taures.
 
„Jei pripratai prie gero šampano charakterio ir kokybės, vargiai, ar kuris nors kitas putojantis vynas galėtų tave tenkinti. O jei jau radai šampanui konkurentą, jis bus toks pat brangus kaip ir šampanas“.
Tom Stevenson
(garsiausias šampano ir putojančio vyno ekspertas)
 
 
Įdomu... Kuo šampanas šaltesnis, tuo mažiau jo skonio savybių bei aromato galima pajusti. Optimali patiekiamo šampano temperatūra – 6-7 laipsniai Celsijaus, ypač brandaus Blanc de blancs kategorijos šampano – 10 laipsnių.  
 
Įdomu... Slėgis šampano butelyje prilygsta dviaukščio autobuso padangos slėgiui.
 
Mitas... Arbatinis šaukštelis, įkištas į atidaryto šampano butelio kakliuką, sulaiko burbuliukus. TIKRAI NE! Vienintelis, kas gali sulaikyti anglies dvideginio išsiskyrimą atkimštame butelyje, yra šaltis.
 
Įdomu... Šampanui gaminti naudojamos tik trys vynuogių rūšys: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
 
Reikėtų žinoti... Šampanas nėra bendrinis putojančio vyno pavadinimas. Tai ypač griežtai saugomas vardas. Paprastą putojantį vyną vadinti šampanu – baisus etiketo stygius.
 
Įdomu... Šampano butelyje yra 250 milijonų burbuliukų!
 
Įdomu... Tam, kad galima būtų pagaminti klasikinio brut stiliaus šampaną, skinamos vynuogės turi būti pasiekusios tam tikrą rūgšties, ekstrakto ir sodrumo balansą – tai nutinka tik ilgai užsitęsus vynuogių nokimui, kuomet vynuogės nokimas balansuoja lyg ant peilio ašmenų – tarp sėkmės ir žlugimo.
 
Atstovaujami prekiniai ženklai
Mionetto
Henkell
Status
13
Finsky
Didikų
05
08
Dubliner
11
16
12
Luna Argenta
18
35 South
02
09
17
01
15
Drapier