Trauktinė

Istorija

Trauktinė – tai kone kūribiškiausias gėrimas, kai spiritu ar degtine yra užpilamos prieskoninės žolelės, švieži ar džiovinti vaisiai, uogos, aromatingi prieskoniai, augalų šaknys ar stiebeliai.... Kodėl „trauktinė“? Todėl, kad alkoholis turi savybę prisisotinti, įtraukti į save pagardų skonį ir aromatą, todėl ir vadinamas trauktine. Receptų – tūkstančiai; kiekvienam pagal skonį, nuotaiką, metų laiką...
 
Atsekti trauktinės istoriją būtų sunku. Tai itin liaudiškas alkoholinis gėrimas, dažnai perduodamas iš lūpų į lūpas. Tačiau manoma, kad pirmieji trauktinių kūrėjai buvo vienuoliai, kurie laukuose, šalia vienuolynų, specialiai augindavo įvairius augalus, aromatingus prieskonius, iš kurių įvairiomis proporcijomis ruošdavo mišinius, eksperimentuodami gamindavo įvairius spiritinius gėrimus.
Visų trauktinių gamybos technologija mažai skiriasi, tačiau naudojamų komponentų įvairovė, skirtingas žaliavos paruošimas ir jos kokybė suteikia gaminiui savitų skonio subtilybių.
Trauktinių komponentai gali būti augalinė žaliava: švieži bei džiovinti vaisiai, uogos, jų sėklos, kauliukai ar šaknys, aromatinės žolelės ir įvairūs prieskoniai, o taip pat vynas, brendis, alus, medus. Šiuolaikinė moderni įranga bei gamybos technologija atvėrė galimybes išgauti vaisių-uogų ekstraktus, neprarandant natūralaus aromato ir skonio, todėl iš jų paruoštuose gėrimuose išlieka natūralus sulčių aromatas ir skonis.
Trauktinė yra puiki sudedamoji dalis alkoholiniams kokteiliams ruošti, taip pat gali būti patiekiama gryna su ledu arba kaip aperityvas, apetitui sužadinti.
                     
Įdomu... Yra ir tokių trauktinių, kurios daromos užpylus ne augalinės kilmės žoleles ar vaisius, bet... vabalus, gyvates, rūpūžes, kirmėles... Bet čia jau dingsta vakarėlių nuotaika ir įžengiama į liaudies medicinos labirintus...
 
Atstovaujami prekiniai ženklai
Mionetto
Henkell
Status
13
Finsky
Didikų
05
08
Dubliner
11
16
12
Luna Argenta
18
35 South
02
09
17
01
15
Drapier